12 Mayıs 2009 Salı
fransız şarapları
Şarap deyince akla gelen ülke ister istemez Fransa oluyor. Tüm dünyaya şarap ihraç eden, kaliteli şarap dendiğinde akla ilk gelen Fransa’da şarapçılığın geçmişi şarapla az ya da çok ilgilenen herkesin dikkatini çekecek niteliktedir. Birçok şarapseverin tabiriyle Tanrı’nın insanlara bir armağanı olarak nitelendirilen şarabın sınıflandırılması ise ayrı bir uzmanlık alanı olabilecek kadar kapsamlı bir konu. bozcaada da üretimi yapılan şaraplar arasında henüz böyle bir sınıflandırma yapılmasa da konu şarap meraklılarının bilgisi dahilinde olmalı düşüncesiyle yola çıktık ve Fransızların bu soylu içeceği tarih boyunca nasıl sınıflandırdığını araştırdık. Sınıflandırmadan, Fransa bölgelerinde üretilen şarapların kalitelerine göre ayrılmasını kastediyoruz. Bugüne kadar yapılan en ünlü sınıflandırma Bordeaux’un 57 şatosunu derecelendiren 1855 Sınıflandırması’dır. Daha sonra Sauternes-Barsac, Graves ve Saint-Emilion bölgeleri de sınıflandırılmıştır. Dikkat çeken son tasnif, 2003 yılında Bordeaux Ticaret Odası tarafından yapılmıştır. 1855 Sınıflandırması saydığımız sınıflandırmaların resmi nitelikteki en önemlisidir ancak bu konuda bir ilk değildir. O güne kadar resmi olmasa da halk ve tüccarlar arasında, fiyat ve kalitelerine göre şaraplar “Crus Paysan”, “Crus Artisans”, “Crus Bourgeois” (Köylü Tipi, Esnaf Tipi, Kentli Tipi) gibi isimlerle ayrılırdı. Bahsettiğimiz terimler daha sonra resmi kategorilere de yakıştırıldı ama bu şekilde resmileşmedi. Bu genel tasniften daha incelikli ayrımlar da yapıldı. Professor Pijassou 1741 – 1774 yılları arasındaki fiyatları harmanlayarak bir liste oluşturmuştu. 1787’de Thomas Jefferson, 1815 yılında Lawton, 1816-32 arasında Andre Jullien, 1845’te Wilhelm Franck gibi kişiler de ticari veya kişisel amaçlarla şarapları sınıflandırmıştı. bozcaada
Etiketler:
bozcaada,
feribot,
konaklama,
polente,
şarap,
şarapçılık,
tenedos,
tüm oteller,
ucuz pansiyonlar,
yeme içme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder