12 Mayıs 2009 Salı
fransız2
Fransız şaraplarının sınıflandırılması konusunda dikkati çeken şey, tasniflerin Bordeaux’daki bölgeleri kapsamasıdır. Aslında “Fransız Şarabı” dendiğinde de ilk akla gelen yer Bordeaux’dur. Coğrafi koşulları, bağcılık ve şarapçılığın bölgedeki köklü geçmişi, bölgenin bir ticaret merkezi oluşu ve yetenekli tüccarlarıyla Bordeaux’nun ünü hak edilmiş bir ündür. Bordeaux’da 2000 yıldır kesintisiz olarak şarap üretilir ve İngilizler en az 1000 yıldır bu bölgenin şaraplarını tanır ve tüketir. Bordeaux’nun şarapçılıktan elde ettiği güç sadece ticaretle sınırlı kalmamış, siyasi süreçlerde de etkisi hissedilmiştir. mesela; Fransız İhtilali’nde Jakobenler kadar ünlü bir başka akım varsa o da Girondenler’dir, ki isimlerini en kuvvetli oldukları bölgeden, Bordeaux’da bulunan Gironde’dan alırlar. Gironde, aşağıda göreceğimiz gibi, 1855 Sınıflandırması’nın da yapılmasına önayak olan bölgedir. Fransa’nın ve Dünya’nın başka bölgelerinde güzel şaraplar yapılsa da bu bölge ve şarapları her zaman örnek kabul edilir. Hem üretim, hem de ticaretin merkezi oluşu sebebiyle, Bordeaux’nun Fransa’daki sınıflandırma çalışmalarının da merkezinde olması anlaşılır bir durumdur. Sınıflandırmalarda dikkat çeken konu şarapların üzüm çeşidine, markasına, yıla göre değil de şatolara göre yapılıyor oluşudur. Bu konudaki Fransız hassasiyetini daha iyi anlamak için Terroir Dosyası’na da bakmanızı öneririz. Dosya boyunca sık rastlayacağınız Fransızca “Cru” kelimesi “hasat”, “ürün” anlamına gelir. bozcaada
Etiketler:
bozcaada,
feribot,
konaklama,
polente,
şarap,
şarapçılık,
tenedos,
tüm oteller,
ucuz pansiyonlar,
yeme içme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder